Artikel 1
De vereniging draagt de naam "Vriendenkring Cipal Schaubroeck vzw", en neemt de vorm aan van een vereniging zonder winstoogmerk.
Artikel 2
De zetel van de vereniging is gevestigd in het Vlaams Gewest.
De vereniging ressorteert onder de rechtbanken van het gerechtelijk arrondissement Turnhout.
Artikel 3
3.1 De vereniging heeft tot belangeloos doel een zo ruim mogelijke ontspanning te bieden aan haar vaste en toegetreden leden, onder meer op sociaal, cultureel, sportief en economisch gebied. Zij zal eveneens sociale voorzieningen uitbouwen voor haar leden. Ten einde de sociale contacten van de vaste en de toegetreden leden te bevorderen zal zij regelmatig activiteiten organiseren waaraan ook derden kunnen deelnemen, of in samenwerking met andere verenigingen. Zij mag alle handelingen stellen die rechtstreeks of onrechtstreeks bijdragen tot de verwezenlijking van dit doel. De vereniging kleeft geen ideologische of filosofische strekking aan.
3.2 De vereniging voorziet in haar geldelijke uitgaven door middel van toelagen van openbare besturen of van particuliere instellingen, van de bijdragen van haar vaste leden en van haar toegetreden leden, van particuliere giften en van toevallige ontvangsten. Zij kan schenkingen en legaten ontvangen onder de voorwaarden bepaald door de wet.
Artikel 4
De vereniging is opgericht voor onbepaalde duur.
Artikel 5
5.1 De vereniging bestaat uit vaste leden en toegetreden leden.
De volheid van het lidmaatschap, met inbegrip van het stemrecht op de algemene vergadering, komt uitsluitend toe aan de vaste leden en niet aan de toegetreden leden.
De toegetreden leden hebben enkel de rechten en verplichtingen hen toebedeeld door deze statuten. De statutaire bepalingen dienaangaande kunnen zonder consultatie of akkoord van de toegetreden leden worden gewijzigd.
Het aantal vaste leden is onbeperkt; het mag echter niet minder bedragen dan vijf.
5.2 Kunnen tot de vereniging als vast lid toetreden, de personeelsleden en voormalige personeelsleden van:
De dienstverlenende vereniging CIPAL, met zetel te Geel, Cipalstraat 3;
Cipal Schaubroeck nv, met zetel te Geel, Cipalstraat 3;
Elke andere vereniging of instelling, aangeduid door de algemene vergadering, evenals hun gezinsleden.
Verzoeken om toetreding dienen uitsluitend schriftelijk aan de raad van bestuur te worden gericht, onder vermelding van naam, voornamen en adres van de verzoeker. De raad van bestuur beslist over de toetreding van de vaste leden uiterlijk drie maanden nadat het verzoek hem heeft bereikt en geeft hieromtrent schriftelijk bericht aan de verzoeker. Een kandidaat vast lid waarvan de toetreding werd geweigerd, kan, ten vroegste na verloop van één jaar nadat de weigering tot toetreding aan hem werd kenbaar gemaakt, opnieuw een verzoek tot toetreding aan de raad van bestuur richten. De raad van bestuur kan eveneens, bij gemotiveerd besluit, andere personen als toegetreden lid aanvaarden. Verzoeken om toetreding dienen uitsluitend schriftelijk aan de raad van bestuur te worden gericht, onder vermelding van naam, voornamen en adres van de verzoeker. De raad van bestuur beslist over de toetreding van de toegetreden leden uiterlijk drie maanden nadat het verzoek hem heeft bereikt en geeft hieromtrent schriftelijk bericht aan de verzoeker. Een kandidaat toegetreden lid waarvan de toetreding werd geweigerd, kan, ten vroegste na verloop van één jaar nadat de weigering tot toetreding aan hem werd kenbaar gemaakt, opnieuw een verzoek tot toetreding aan de raad van bestuur richten.
De raad van bestuur kan eveneens, bij gemotiveerd besluit, andere personen als toegetreden lid aanvaarden.
5.3 De raad van bestuur zal elk nieuw personeelslid van de hierboven onder 5.2 vermelde instellingen aanzoeken om vast lid te worden van de vereniging.
5.4 De toetreding tot de vereniging behelst de aanvaarding van de statuten en houdt de verplichting in tot het naleven ervan.
Artikel 6
Elk vast of toegetreden lid betaalt een maandelijkse bijdrage. Het bedrag hiervan wordt door de algemene vergadering vastgesteld, tijdens de jaarvergadering; het mag niet meer bedragen van 25 EUR per maand.
Artikel 7
7.1 Elk vast of toegetreden lid kan ten allen tijde uit de vereniging treden door schriftelijk zijn ontslag in te dienen bij de raad van bestuur.
7.2 Het lidmaatschap neemt van rechtswege een einde: Bij het overlijden van het vast of van het toegetreden lid; Wanneer het vast of het toegetreden lid weigert zijn maandelijkse bijdrage te betalen. In dit laatste geval is het vast of het toegetreden lid ertoe gehouden aan de vereniging teruggave te doen van alle financiële voordelen die voortvloeien uit het lidmaatschap en die het ten onrechte zou hebben genoten sedert de stopzetting van de betaling van zijn bijdrage.
7.3 Tot uitsluiting van een vast of van een toegetreden lid kan alleen door de algemene vergadering worden besloten, met tweederdemeerderheid van de stemmen, en nadat het vast of het toegetreden lid is gehoord.
7.4 Een uittredend of uitgesloten vast lid/toegetreden lid en de rechthebbenden van een overleden vast lid/toegetreden lid kunnen generlei aanspraak doen gelden op het vermogen van de vereniging, en kunnen nooit de teruggave vorderen van gestorte bijdragen, van aanbrengsten of van andere prestaties. In geen geval kunnen het uittredend of uitgesloten vast lid/toegetreden lid, of de rechthebbenden van een overleden vast lid/toegetreden lid, mededeling of afschrift van rekeningen, verzegeling van de goederen der vereniging of het opmaken van een inventaris vorderen.
Artikel 8
8.1 De vereniging wordt bestuurd door een raad van ten minste vijf bestuurders, vaste leden van de vereniging. Als evenwel maar vijf personen vaste leden zijn van de vereniging, bestaat de raad van bestuur uit slechts vier bestuurders. Het aantal bestuurders moet in elk geval altijd lager zijn dan het aantal personen dat vast lid is van de vereniging. Zij worden benoemd door de algemene vergadering, bij gewone meerderheid van stemmen.
De raad van bestuur oefent zijn bevoegdheden uit als college.
8.2 De bestuurders worden gekozen voor een termijn van vier jaar, eindigend na de algemene vergadering waarin hun vervangers worden benoemd.
8.3 Het mandaat van bestuurder neemt een einde:
Bij het overlijden van de bestuurder;
Door ontslag, ingediend door de bestuurder, schriftelijk gericht aan de voorzitter van de vereniging;
Door afzetting, waartoe de algemene vergadering besluit bij gewone meerderheid van stemmen;
Door beëindiging van het lidmaatschap van de vereniging.
Wanneer een bestuurder, zonder zich te verontschuldigen, afwezig is op drie opeenvolgende vergaderingen van de raad van bestuur, kan deze raad de afzetting van de bestuurder voorstellen aan de algemene vergadering.
8.4 De raad van bestuur kiest onder zijn leden een voorzitter, een ondervoorzitter, een secretaris en een penningmeester. Hij stelt een functieverdeling vast onder de overige bestuurders.
8.5 Wanneer een bestuurder wordt verkozen ter vervanging van een bestuurder wiens mandaat voortijdig werd beëindigd, dan zal de nieuw gekozen bestuurder het mandaat van zijn voorganger voortzetten.
8.6 De bestuurders genieten geen bezoldiging.
8.7. Uittredende bestuurders zijn herbenoembaar.
Het mandaat van de uittredende bestuurders die niet herbenoemd zijn, houdt onmiddellijk op na de algemene vergadering die heeft beraadslaagd over de herverkiezing.
8.8 Ieder lid van de raad van bestuur kan zelf ontslag nemen door louter kennisgeving aan de raad van bestuur. Hij kan zelf het nodige doen om de beëindiging van zijn mandaat aan derden tegen te werpen.
Een bestuurder is verplicht na zijn ontslag verder zijn opdracht te vervullen totdat in zijn vervanging is voorzien binnen een redelijke termijn.
Wanneer de plaats van een bestuurder openvalt vóór het einde van zijn mandaat, hebben de overblijvende bestuurders het recht een nieuwe bestuurder te coöpteren.
De eerstvolgende algemene vergadering moet het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder bevestigen. Bij bevestiging volbrengt de gecoöpteerde bestuurder het mandaat van zijn voorganger, tenzij de algemene vergadering er anders over beslist. Bij gebrek aan bevestiging eindigt het mandaat van de gecoöpteerde bestuurder na afloop van de algemene vergadering, zonder dat dit afbreuk doet aan de regelmatigheid van de samenstelling van de raad van bestuur tot op dat ogenblik.
Artikel 9
9.1 De raad van bestuur leidt de zaken van de vereniging, en vertegenwoordigt en verbindt deze op geldige wijze, zonder bijzondere machtiging van de algemene vergadering. De raad is bevoegd om alle daden van bestuur en van beschikking te stellen, en oefent alle bevoegdheden uit die niet door de wet of door de statuten aan de algemene vergadering worden toegewezen.
9.2 Bestuurders die namens de raad van bestuur optreden moeten ten aanzien van derden geen blijk geven van enige beraadslaging of machtiging.
9.3 Alle akten, buiten die van dagelijks bestuur, worden ondertekend door de voorzitter of zijn gemachtigde. De akten van dagelijks bestuur worden ondertekend door een bestuurder. Het huishoudelijk reglement omschrijft de verrichtingen van dagelijks bestuur.
9.4 Alle rechtsgedingen, hetzij als eisende partij, hetzij als verwerende partij, worden in naam van de vereniging gevoerd door de voorzitter of, wanneer deze verhinderd is, door de bestuurder daartoe aangewezen door de raad van bestuur. De vereniging wordt vertegenwoordigd in en buiten de rechten door de voorzitter of wanneer deze verhinderd is, door de bestuurder daartoe aangewezen door de raad van bestuur.
De raad van bestuur kan alle rechtshandelingen stellen en daden verrichten die de raad van bestuur nuttig acht voor de verwezenlijking van het doel van de vereniging, met uitzondering van de handelingen die voorbehouden zijn aan de algemene vergadering of die strijdig zijn met de wet.
9.5 De raad van bestuur kan, onder zijn verantwoordelijkheid, bijzondere opdrachten toevertrouwen aan een bestuurder of aan een ander vast lid van de vereniging.
9.6 Door de bestuurders worden geen persoonlijke verplichtingen aangegaan betreffende de verbintenissen van de vereniging. Hun aansprakelijkheid is beperkt tot het vervullen van hun opdrachten en tot de in hun bestuur gepleegde misdrijven; zij dienen geen waarborgen, onder welke vorm ook, neer te leggen.
Artikel 10
10.1 De raad van bestuur vergadert zo dikwijls het belang van de vereniging het vereist, op bijeenroeping door de voorzitter of door twee bestuurders.
10.2 De vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter. Is ook deze verhinderd, dan wordt de vergadering voorgezeten door de in leeftijd oudste aanwezige bestuurder.
10.3 De raad van bestuur kan alleen geldig besluiten wanneer de meerderheid van zijn leden aanwezig is. De besluiten worden genomen bij gewone meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen. Elke bestuurder heeft één stem. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter van de vergadering beslissend. Bij geheime stemming, die verplicht is wanneer het om personen gaat, is bij staking van stemmen het voorstel verworpen.
10.4 De raad van bestuur kan leden of toegetreden leden van de vereniging of derden uitnodigen op de vergaderingen, ten einde zich te laten adviseren over onderwerpen die van belang zijn voor de vereniging.
10.5 Elk vast lid van de vereniging mag de vergadering van de raad van bestuur bijwonen, ten einde toelichting te verschaffen bij één of meer punten die ter bespreking voorliggen. Het vast lid dient de voorzitter van de raad van bestuur hiervan in kennis te stellen, minstens acht (8) dagen voor de aanvang van de vergadering.
10.6 Van de vergadering van de raad van bestuur wordt een verslag opgemaakt, dat ondertekend wordt door de voorzitter en de secretaris van de vergadering. Uittreksels of afschriften worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris van de raad van bestuur.
Artikel 11
11.1 De vaste leden van de vereniging vormen de algemene vergadering. Ieder vast lid dat zijn maandelijkse bijdrage betaald heeft is stemgerechtigd lid van de algemene vergadering en beschikt er over één stem.
11.2 De regelmatig bijeengeroepen algemene vergadering vertegenwoordigt al de leden van de vereniging. Haar besluiten verbinden alle vaste en alle toegetreden leden.
Artikel 12
De algemene vergadering oefent de bevoegdheden uit die de wet en deze statuten haar toewijzen.
Dit omvat de volgende exclusieve bevoegdheden die alleen door de algemene vergadering kunnen worden uitgeoefend:
1° de statutenwijziging;
2° de benoeming en de afzetting van de bestuurders en de bepaling van hun bezoldiging ingeval een bezoldiging
wordt toegekend;
3° de benoeming en de afzetting van de commissaris en de bepaling van zijn bezoldiging;
4° de kwijting aan de bestuurders en de commissaris, alsook, in voorkomend geval, het instellen van de verenigingsvordering tegen de bestuurders en de commissarissen;
5° de goedkeuring van de jaarrekening en van de begroting;
6° de ontbinding van de vereniging;
7° de uitsluiting van een Vast Lid;
8° de omzetting van de VZW in een IVZW, een coöperatieve vennootschap erkend als sociale onderneming of in een erkende coöperatieve vennootschap sociale onderneming;
9° om een inbreng om niet van een algemeenheid te doen of te aanvaarden;
10° alle andere gevallen waarin de wet of deze statuten dat vereisen.
11° Vaststelling van de maandelijkse bijdrage der vaste leden en der toegetreden leden;
Artikel 13
13.1 De algemene vergadering wordt bijeengeroepen door de raad van bestuur, telkens als het doel of het belang van de vereniging zulks vereist. Zij moet ten minste eenmaal per jaar worden bijeengeroepen, in de loop van de maand maart, voor het goedkeuren van de jaarrekeningen en van het beleid van de raad van bestuur. De bestuurders zijn bovendien verplicht de algemene vergadering bijeen te roepen, telkens als ten minste één vijfde van de leden daarom schriftelijk verzoeken en wel binnen de dertig dagen na het indienen van zulk verzoek bij de raad.
13.2 De uitnodiging tot de vergadering wordt bij gewone brief of per e-mail aan de leden bezorgd. De uitnodigingsbrief vermeldt dag, uur, plaats en agenda van de vergadering en dient door de secretaris verstuurd te worden ten minste 15 dagen voor de algemene vergadering.
13.3 Aan de Vaste Leden, de bestuurders en, in voorkomend geval, de commissarissen die erom verzoeken, wordt onverwijld en kosteloos een kopie verzonden van de stukken die krachtens de wet aan de algemene vergadering moeten worden voorgelegd.
Iedere persoon kan verzaken aan de oproeping en zal in ieder geval als regelmatig opgeroepen worden beschouwd als hij aanwezig of vertegenwoordigd is op de vergadering.
Artikel 14
14.1 Om toegelaten te worden tot de algemene vergadering en om er het stemrecht uit te oefenen, dient een lid de hoedanigheid van Vast Lid te hebben en als zodanig ingeschreven zijn in het register van de leden.
De algemene vergadering wordt voorgezeten door de voorzitter van de raad van bestuur of, bij diens afwezigheid, door de ondervoorzitter. Is ook deze afwezig, dan wordt het voorzitterschap van de vergadering toevertrouwd aan de in leeftijd oudste aanwezige bestuurder. De vergadering duidt haar secretaris aan.
14.2 Ieder vast lid kan zich op de vergadering laten vertegenwoordigen door een ander vast lid, voorzien van een schriftelijke volmacht. Niemand mag meer dan één lastgever vertegenwoordigen.
14.3 Over onderwerpen die niet op de agenda voorkomen kan niet geldig worden beraadslaagd of beslist. Elk onderwerp dat schriftelijk wordt voorgedragen, ten laatste bij de aanvang van de vergadering, door ten minste één twintigste van het totaal der leden, moet op de agenda worden geplaatst. Onderwerpen die betrekking hebben op de uitsluiting van vaste leden of van toegetreden leden, statutenwijziging of de ontbinding van de vereniging zijn hiervan echter uitgesloten.
14.4 Behoudens in de gevallen waarin de wettelijke bepalingen een bijzondere meerderheid voorschrijven inzake de aanwezigheid der vaste leden en stemmingen, is de vergadering geldig samengesteld, ongeacht het aantal aanwezige vaste leden, en besluit zij bij gewone meerderheid der geldig uitgebrachte stemmen. Bij staking van stemmen is de stem van de voorzitter van de vergadering beslissend. Bij geheime stemming, die verplicht is wanneer het om personen gaat, is bij staking van stemmen het voorstel verworpen.
14.5 De notulen van de algemene vergadering worden opgenomen in een bijzonder register, en ondertekend door de voorzitter en de secretaris van de vergadering. Zij kunnen door de vaste leden worden geraadpleegd op de zetel van de vereniging. Binnen een termijn van 1 maand na een rechtsgeldig gehouden algemene vergadering worden de vaste leden, via de website van de vereniging, op de hoogte gebracht van de besluiten genomen in de algemene vergadering. Alle leden en derden, die van een regelmatig belang doen blijken, kunnen uittreksels uit de notulen vragen. Deze worden ondertekend door de voorzitter en de secretaris van de raad van bestuur.
Artikel 15
Het boekjaar van de vereniging loopt van 1 januari tot 31 december.
Bij het einde van elk boekjaar worden door de raad van bestuur de rekeningen van het voorbije jaar afgesloten; ze worden aan de goedkeuring van de jaarvergadering onderworpen. Het batig saldo vergroot het vermogen van de vereniging en kan onder geen beding bij wijze van dividend aan de leden worden uitgekeerd.
Artikel 16
De statuten van de vereniging kunnen enkel worden gewijzigd mits naleving van de wettelijke bepalingen.
Artikel 17
De vereniging wordt niet ontbonden door het overlijden, het uittreden of het ontslag van een vast of een toegetreden lid, voor zover het aantal vaste leden daardoor niet minder bedraagt dan vijf.
De vereniging kan op elk moment worden ontbonden door een besluit van de algemene vergadering genomen onder dezelfde voorwaarden als voor de wijziging van het voorwerp of van het belangeloos doel van de vereniging. De in voorkomend geval overeenkomstig de wet toepasselijke verslaggevingsverplichtingen worden daarbij in acht genomen.
Bij ontbinding van de vereniging, om welke reden en op welk ogenblik het ook zij, zijn de bestuurders in functie aangewezen als vereffenaars krachtens deze statuten indien geen andere vereffenaar zou zijn benoemd, zonder afbreuk te doen aan het recht van de algemene vergadering om één of meerdere vereffenaars aan te duiden, hun bevoegdheden te omlijnen en hun vergoeding te bepalen.
Artikel 18
In geval van ontbinding zal, na aanzuivering van het passief, het netto actief van de vereniging overgemaakt worden aan een door de algemene vergadering aangeduide vereniging die een gelijkaardig doel nastreeft.
Artikel 19
Voor alles wat niet uitdrukkelijk is voorzien in deze statuten blijven de wettelijke bepalingen en de gebruiken inzake verenigingen van toepassing.